Paintball styly

04.01.2013 13:58

 

Náš tým hraje military a woodsball paintball, ale hrajeme dost často s našimi kolegy z Piraňa paintball (jsme i klubovými členy), kteří ovšem hraji speedball (sportovní paintball). Takže se dokážeme adaptovat proti jakémukoliv nepříteli, ať už je to hráč military paintballu v maskáčích a menším zásobníkem nebo hráč speedballu v dresu a velkým zásobníkem s elektrickým podáváním a rychlou kadenci.

 

Hlavní rozdělení paintballu

  • Military paintball (také woodsball) - hráči sebe staví do pozice bojovníků a snaží se o co nejvěrnější napodobení vojenských operací, postupů a taktik. Značkovače hráči buďto vybírají jako napodobeniny opravdových zbraní, nebo se také snaží přizpůsobovat military vzhledu paintballové značkovače „sportovního vzhledu“. Bojuje se v rozličných prostředích - opuštěné objekty: armádní areály, výrobní haly, sklady… ale operuje se často také v přírodě, hlavně v hustých lesích a v kopcovitém terénu. Hry trvají libovolně dlouho, někdy ale jedna hra zabere i více hodin. Proto se nejčastěji hráč obléká do vojenských stejnokrojů či oblečení zásahových jednotek, při boji využívá radiokomunikačních prostředků a k orientaci venku často potřebuje mapu. Tato modifikace hry je většinou méně finančně náročná. Pokud je hra zahrnuta do jakýchsi ligových zápasů, tyto jsou organizovány samotnými hráči týmů. Pravidla her závisí tedy na hráčích - může se hrát „na barvu“ (pro vyřazení hráče se na něm nebo jeho zbrani musí nacházet barva) nebo „na zásah“ (zde je kladen důraz na smysl pro fair play, kulička totiž pro platný zásah nemusí prasknout).
 
  • Sportovní paintball - hráči se distancují od vojenského pojetí hry, teamy hrají v jednotných dresech, sportovní značkovače dokážou dosahovat vysoké kadence. Sportovní modifikace paintballu se hraje na relativně malých uzavřených hřištích obehnaných jemnou síťovinou. Překážky sestávají většinou z nafukovacích elementů, které jsou na různých místech hřiště přikotveny k zemi. Těmito kroky je zaručena přehlednost a divácká atraktivita paintballu. Na překážky mohou být aplikována loga výrobců paintballových potřeb a tím vzrůstá i finanční atraktivita sportu pro výrobce/sponzory. Ve sportovním paintballu se koná spoustu turnajů a týmy jsou zahrnuty do různých lig, které často vyhlašují výrobci či distributoři paintballových produktů. Dalším rozdílem je oproti military paintballu přítomnost rozhodčích ve hře. Ve sportovním paintballu hráče vyřadí pouze barevná skvrna na zbrani nebo oblečení, nikoli zásah, při němž kulička nepraskne. Proto při hře kontrolují hráče rozhodčí.

 

zdroj: wikipedie.org